Wat is Taekwondo?
Taekwondo zoals dat nu wordt beoefend, is een moderne vechtsport die uit Korea komt. Het accent van de technieken ligt op de voeten en de benen. Letterlijk betekent Taekwondo dan ook “de weg van de voet en de vuist”. De eerste sporen van een Taekwondo-achtige gevechtsport dateren van circa 40 jaar voor Christus. In de loop der eeuwen ontwikkelde die gevechtsport zich tot een unieke gevechtsport.
De sport is uitermate geschikt om de lichamelijke conditie te verbeteren. Jong en oud beleven veel plezier aan de trainingen.
Wat doe je bij Taekwondo?
Taekwondo is een sport, waarbij veel wordt getraind op het technisch correct uitvoeren van diverse stoot- en traptechnieken. Een belangrijke training daarbij is bijvoorbeeld het evenwichtsgevoel…. Door de vele traptechnieken in deze sport, sta je nogal eens op één been.
Verder wordt er getraind om jezelf te verdedigen tegen vormen van vastpakken, verwurgen en klemmen.
Ook leer je stijlfiguren lopen, een soort schijngevecht tegen denkbeeldige tegenstanders, waarbij in een vast patroon aanvals- en verdedigingstechnieken worden uitgevoerd.
Er wordt stapssparring beoefend, een partneroefening, waarbij één aanvalt en een ander zich verdedigt.
Een ander onderdeel is het sparren: dit is een vrij gevecht tussen twee partners. Dit is de kant van de sport die ook Olympisch is. Bekende wedstrijdtaekwondoka’s uit Nederland zijn Henk Meijer, Ferry Greevink en Dennis Bekkers.
Stijlfiguren
Het lopen van stijlfiguren vormt een van de belangrijkste onderdelen van het Taekwondo omdat je hierin bijna alle aspecten van het Taekwondo ziet terugkomen. Een stijlfiguur is een soort schijngevecht tegen meerdere tegenstanders, waarbij in een vast patroon aanvals- en verdedigingstechnieken worden uitgevoerd.
Zelfverdediging
Zelfverdediging op zijn Koreaans is Hosinsul. Bij dit onderdeel van Taekwondo leer je jezelf te verdedigen tegen vastpakkingen, verwurgingen en dergelijke. Ook stok- en mesaanvallen behoren tot het repertoire.
Sparren
Een ander onderdeel van Taekwondo is sparren. Sparren is een gevecht tussen twee tegenstanders. Tijdens stijltechnische trainingen wordt er meestal non-contact gespard. Dit houdt in dat men elkaar niet raakt. Tijdens de wedstrijdtrainingen wordt de partner wel geraakt, zij het niet te hard. Het blijft ten slotte een oefening.
De Taekwondoka draagt tijdens wedstrijdtrainingen een aantal beschermers. Verplichte beschermers zijn: Hoofdbeschermer, borstbeschermer (ook wel pantser genoemd), onderarmbeschermer, handbeschermer, kruisbeschermer (toque) en de scheenbeschermer.
Wedstrijden
Bij Taekwondo kun je op verschillende manieren deelnemen aan wedstrijden. Zo zijn er de toernooien waar alleen wordt gespard maar er zijn ook stijlwedstrijden waar je stijlfiguren loopt en/of breektesten doet.
Sparren
De toernooien waar wordt gespard werken meestal volgens het knock-out systeem. Win je dan mag je naar de volgende ronde, verlies je dan mag je naar huis. De wedstrijd wordt geleid door vijf scheidsrechters van wie er een op de mat staat en er vier in de hoek zitten. De mat-scheidsrechter leidt de wedstrijd. Hij/zij zorgt ervoor dat de deelnemers binnen het competitieveld blijven en straft indien de deelnemers zich niet aan de regels houden. Afhankelijk van de aard van de overtreding krijgt de overtreder een hele of een halve minpunt. De scheidsrechters in de hoek noteren alleen de gescoorde punten en de uitgedeelde minpunten. Afhankelijk van de leeftijd en het niveau van de deelnemers duurt de wedstrijd een of meerdere ronden waarbij iedere ronde een tot drie minuten duurt.
In het moderne wedstrijdsparren wordt ook wel met elektronische pantsers gewerkt. Als er wordt gescoord op het pantser, registreert de computer dit.
Stijl
Bij de stijltoernooien laat de deelnemer zijn stijlfiguur (poomsae) zien aan de jury. De taekwondoka streeft bij stijlwedstrijden naar de ultieme perfectie van de technieken en probeert de balans van de stijlvorm te vinden: is er kracht, maar ook ontspanning? Uitstraling is een ander belangrijk punt.
Op basis van deze -en andere criteria- geeft de jury punten. De taekwondoka met de hoogste cijfers is de winnaar.
Graduatie
Net als bij andere vechtsporten heb je ook bij Taekwondo verschillende graduaties. Als je begint met Taekwondo krijg je de witte band. Er wordt bij het Taekwondo onderscheid gemaakt tussen gekleurde banden en zwarte banden. De gekleurde banden noemen we Geup-graden en de zwarte banden noemen we Dan-graden. Er zijn tien Geup-graden en tien Dan-graden. Geup en Dan zijn Koreaanse woorden. Geup betekent jongen en Dan betekent man. De examens voor de verschillende Geup-graden worden bij de vereniging afgenomen. Dan-graadexamens worden door de TBN afgenomen. Hieronder volgt een overzicht van de verschillende graduaties met de kleur band.
tiende geup | witte band |
negende geup | wit-gele band |
achtste geup | gele band |
zevende geup | geel-groene band |
zesde geup | groen band |
vijfde geup | groen-blauwe band |
vierde geup | blauwe band |
derde geup | blauw-rode band |
tweede geup | rode band |
eerste geup | rood-zwarte band |
Taekwondo Bond Nederland
Taekwondo Centrum Dok-Soe-Ri is aangesloten bij de Taekwondo Bond Nederland (T.B.N.). Deze behartigt de belangen van de Taekwondosport, zodat de sporters onder goede voorwaarden en op verantwoorde wijze hun sport kunnen beoefenen. De T.B.N. leidt trainers op, die door het Ministerie van VWS erkend worden. Zo zijn er alleen bevoegde en Rijkserkende trainers in een bij de T.B.N. aangesloten vereniging.